اخبار و اطلاعات روز دنيا با وجود گذشت حدود ۳۰ سال از عرضه تجاری موبایل، هنوز هم بحث بر سر زیان بار یا بی خطر بودن امواج این همراه دیجیتال ادامه دارد. از یک طرف، گروهی عقیده دارند که سیگنالهای تلفن همراه می توانند بر سلامت و حتی رفتار انسانها اثر بگذارند و از طرف دیگر، عده ای به دلیل نبود شواهد و آمار مستند برای زیان بار بودن این امواج، آنها را بی خطر می دانند. در این میان، هر خبر جدیدی هم که منتشر میشود معمولا به خاطر صریح نبودن، از سوی هر دو طرف ماجرا مورد استفاده قرار می گیرد تا حقانیت ادعای خود را ثابت کنند. (مثلا خبر افزایش مختصر در سوخت و ساز مغزی توسط امواج موبایل که چند ماه پیش اعلام شد) در مرحله تئوری، تاکنون بیشتر بحثهای دانشمندان بر سر این بود که آیا اصلا امواج موبایل قدرت این را دارند که بتوانند پیوندهای شیمیایی مولکولهای بافتها را تخریب کنند یا خیر؟ از آنجایی که فوتونهای الکترومغناطیس چنین قدرتی ندارند که این پیوندها را بشکنند، نتیجه گیری می شد که احتمال بروز خطر و تخریب بافتی هم منتفی خواهد بود (حداقل از نظر احتمال تغییر ساختار مولکولها) در نتیجه بسیاری از محققین به همین دلیل این پرونده را مختومه می دانستند. اما حالا پژوهشگران آزمایشگاه های لوس آلاموس (محل انجام پروژه منهتن برای ساخت نخستین بمب اتمی جهان) به نکته جدیدی اشاره می کنند: قدرت فوتونهای مایکروویو، علاوه بر طول موج و انرژی آنها، به چگالی این فوتونها هم بستگی دارد. به عبارتی بالا بودن چگالی این امواج می تواند باعث شود که این فوتونها با هم بتوانند کاری را بکنند که تک تک آنها از انجام آن عاجز بودند (داستان قدیمی سه برادر و شکستن شاخه های چوب را که خاطرتان هست!) مثال واضح این قضیه، چاقوهای موسوم به چاقوهای اپتیک (یا چاقوهای لیزری) هستند که به دلیل تمرکز بالای فوتونهای نوری یا مادون قرمز، برای تغییرات و دستکاری بافتها به کار می روند. فوتونهای امواج تلفن همراه، هر یک به تنهایی یا در شرایط پراکنده قدرت آن چنانی برای ایجاد تغییرات در مولکولهای بدن ندارند، اما در صورتی که تجمع بیش از حدی در یک نقطه (مثلا مجاور آنتن ها یا در نزدیکی گوشی موبایل) داشته باشند چطور؟ در این شرایط قدرت تخریبی آنها به دلیل تمرکز و چگالی بالا، بیشتر می شود و ممکن است بتوانند تغییراتی در بافتهای زنده بوجود بیاورند. البته لوس آلاموسی ها تاکنون تنها یک احتمال را مطرح کرده اند که باید بررسی شود و هنوز نمی توان در مورد تاثیر حتمی این قدرت افزایش یافته، حکم قطعی صادر کرد. بنابراین بازار بحث در مورد خوب یا بد بودن این امواج همچنان داغ خواهد بود. و تا آن زمان فروشندگان انواع محصولات موسوم به برچسب محافظ امواج موبایل، می توانند به کسب و کار خود ادامه بدهند وقتی کسی در فضای بسته ای سیگار می کشد، سایر حاضرین غیر سیگاری ممکن است سرفه های غلو شده و معنی داری بکنند یا دستشان را به حالت بادبزن در هوا تکان دهند تا ناراحتی خود را از دود سیگار بیان کنند. یک سنسور متصل به کابل و یک اپلیکیشن تنها چیزهایی هستند که برای تبدیل اسمارت فون شما به یک مرکز کنترل علائم حیاتی بدن لازم اند. اهمیت زمان (در حد دقیقه و حتی ثانیه) در نجات بیماران و بویژه بیماران قلبی-ریوی برای بسیاری از افراد شناخته شده است. حال فرض کنید در شرایطی که داریم روی مثقالهای طلا چانه می زنیم، یک چمدان شمش طلا ، به ما هدیه بدهند. حتی تصورش هم حیرت آور خواهد بود. این همان اتفاقی است که با عرضه یک سیستم الگوریتمی پیش بینی حمله قلبی، رخ داده است.
این سیستم الگوریتمی به هیچ سخت افزار اضافه ای احتیاج ندارد و با کند و کاو در میان اطلاعات مربوط به بیمار و مقادیر به دست آمده از دستگاههای سنجش علائم حیاتی، ریسک حمله قلبی یا ایست تنفسی در 24 آینده را پیش بینی می کند.
قدرت پیش بینی همواره برای انسانها مورد احترام ( و تا حدودی مرموز) بوده و حالا که می خواهد برای نجات جان آنها به کار برود دیگر نمی توان سوال بیشتری در مورد آن پرسید. مخصوصا که مقامات شرکت "تکنولوژیهای پیش بینی پزشکی" يا PMT ، زیاد هم دوست ندارند راز کار خود را برای کسی فاش کنند. مگر اینکه بخواهیم در مورد کارآمدی آن سوال کنیم. پژوهشگران این شرکت ادعا می کنند که این سیستم در مورد تعداد زیادی از بیماران بستری در بیمارستانها بصورت گذشته نگر (با ارائه داده های قدیمی مربوط به بیمارانی که بعد از آن دچار حمله قلبی شده اند) مطالعه شده و پیش بینی هایش با درصد صحت بالایی، درست از آب در آمده اند.
البته این سیستم برای اینکه بتواند تحلیل درستی از وضع بیمار داشته باشد، نیاز دارد که در مراکز درمانی پیشرفته و مجهزی بکار گرفته شود که بتواند به جزئیات دقیق و صحیح مربوط به بیماران دسترسی داشته باشد. چنین مراکزی معدود هستند و در آمریکا حداکثر 100 بیمارستان در چنین سطحی از امکانات قرار دارند (یعنی بطور متوسط حداکثر 2 بیمارستان در هر ایالت)
این سیستم در حال حاضر تحت تحقیقات مختلفی از نظر میزان کارآمدی است تا پس از طی مراحل خاص، مجوز مراجع رسمی را برای ورود به بازارها دریافت کند
محققین دانشگاه لوس آنجلس کالیفرنیا، دریافتند که چگونه بدون داشتن هیچ اطلاعاتی از سوابق شخصی و تنها با یک تحلیل بر روی بزاق دهان، می توان به سن دقیق انسان پی برد.
همانطور که می دانید، علاوه بر گذشت سال های عمر، عوامل محیطی نیز بر ساختار DNA انسان تاثیر گذار هستند. حال، محققین با تحلیل الگوی ویژه ای به نام Methylation از ساختار DNA انسان، می توانند سن دقیق فرد را بیان کنند. تنها کافی است که یک نمونه ی کوچک از بزاق دهان فرد تهیه شود و تحلیل های لازم بر روی الگوی نام برده صورت گیرد.
در واقع محققین با کمک گرفتن از ژن های الگوی نام برده، مدلی را پیشنهاد کردند که می تواند سن فرد را بيان کند. جالب آنجاست که گذشت سالیان از عمر فرد و همچنين تغییرات محيطی، بر روی دقت اندازه گيری این مدل تاثیر نمی گذارند و از زمان نمونه برداری از بزاق تا 5 سال ديگر می توان به صورت دقیق سن فرد را بیان کرد.
در کشور های مختلف که قوانین خاصی برای افراد، بر اساس محدودیت های سنی آن ها برقرار است؛ می توان از این طرح استفاده نمود. از طرفی شاید بتوان امیدوار بود که در آینده دانشمندان بتوانند، با مطالعات وسیع تر بر ساختار DNA انسان به بیماری هایی که ممکن است در سال های آتی عمر خود به آن دچار شویم؛ پی ببرند.
با آگاهی از این بیماری ها، می توان راهکار های مناسبی را برای مقاوم ساختن انسان نسبت به ابتلا به بیماری مربوطه ارائه داد. این همان آینده زیبا و سالمی است که می توان با پیشرفت مطالعات بر روی ساختار های DNA و سلول های بنیادی، چشم به راه آن بود. به یاد دارید که حدود سه سال قبل خبر استخراج تصاویر از مغز انسان چه سر و صدایی به پا کرد؟ محققان طی این مدت بیکار نبوده اند و حالا توانسته اند تصاویر ویدیویی را از ذهن افراد بخوانند و دانشمندان UC Berkeley خبر از امکان بازسازی مشاهدات مغز و تبديل آنها به کلیپ ویدیویی می دهد. شاید بتوان به زبان ساده اين کار را خواندن افکار نامید.
آنها اين امکان را از طريق یک دستگاه fMRI که در ارتباط با يک کامپیوتر و نرم افزاری ویژه است فراهم کرده اند. در این تحقیق داوطلبین درون دستگاه MRI به مدت چندین ساعت قرار گرفته اند و به هر کدام از آنها تعدادی کلیپ ویدیویی نشان داده شد. همزمان با دیدن ویدیو ها، دستگاه از جریان خون و فعالیت الکتریکی بخش کورتکس بینایی مغز داوطلب تصویر برداری کرده و آنها را به یک نرم افزار مخصوص ارسال کرده است.
به صورت تئوری در حال حاضر اگر یک کامپیوتر قدرتمند و دیتابیس لازم وجود داشته باشد می توان ذهن هر کسی را خواند و مشاهده کرد که در حال حاضر به چه چیزی فکر می کند! این نخستین بار در تاریخ است که بشر توانسته تصاویر ویدیویی را از مغز استخراج کند و این شروع گام های بزرگی خواهد بود که البته نگران کننده هم هست. این سیستم حتی می تواند خواب های شما را هم تبدیل به کلیپ ویدیویی کرده و آنها را به شما تحویل بدهد! برای اینکه به این نقطه برسیم به تحقیق بیشتر و افزایش قدرت سخت افزاری کامپیوترهایمان نیاز داریم که هیچ یک از آنها دور از دسترس به نظر نمی رسند. این ساعت که با همکاری چند شرکت از جمله اچ پی، شرکت خدمات تلفن همراه سنگاپور و یک انستیتوی ساخت تجهیزات پزشکی به مرحله تولید رسیده است، قادر است فشار خون شما را بر اساس ضربان شریان ناحیه مچ دست اندازه بگیرد. اما این تنها قابلیت این ساعت مچی نیست. این گجت بصورت 24 ساعته داده های مربوط به فشار نبض، تعداد ضربان و فشار خون را به گوشی تلفن همراه شما ارسال می کند و پس از آن این اطلاعات از طریق موبایل به پایگاه داده های ابری که توسط اپراتور موبایل (در حال حاضر اپراتور موبایل سنگاپور) پشتیبانی می شود فرستاده می شوند. از آنجا پزشک شما می تواند سوابق علائم حیاتی شما را مشاهده و تحلیل کند. این وسیله برای کسانی که مبتلا به پرفشاری خون یا بیماریهای قلبی عروقی هستند می تواند یک وسیله حیاتی به شمار بیاید و در صورت پیش آمدن هرگونه حادثه برای دارنده آن، با هشدار به مراکز درمانی، باعث تسریع در امدادرسانی و نجات جان بیمار شود. در کنار آن داشتن این گجت به بیماران مبتلا به پرفشاری خون کمک می کند تا داروهای بهتری دریافت کنند چرا که پزشک به راحتی می تواند با توجه به سوابق ثبت شده، داروهای او را تنظیم کند. با توجه به اینکه این وسیله در حال حاضر بر روی 100 نفر از داوطلبین در حال آزمایش و پایش 24 ساعته است، هنوز به بازار عرضه نشده و قیمت نهایی آن هم نامعلوم است ویروس ایدز اعجوبه بیماریهای قرن اخیر است که خیلی از دانشمندان دنیا را سرکار گذاشته است و با وجود این، هنوز فرسنگها از تعقیب کنندگان خود جلوتر است. برای مبارزه با این غول بی شاخ و دم نانومتری و نزدیک شدن به راه حل نهایی، اولین قدم؛ تشخیص هرچه زودتر بیماری است. خب نظر شما در مورد راه اندازی یک آزمایشگاه یک دلاری به اندازه یک کارت اعتباری چیست؟ mChip اعجوبه ای است که ساخت شرکت FastCo است و قرار است نقش آن آزمایشگاه را بازی کند. ام-چیپ می تواند هم ایدز و هم سفلیس را در مدت 15 دقیقه تشخیص دهد. شگفت آور نیست؟ شگفتی شماره 2 این اعجوبه: قیمت آن تنها 1 دلار ناقابل است... و شگفتی شماره 3: میزان حساسیت آن 100% است، یعنی تمام موارد ایدز را می تواند تشخیص دهد. البته حساسیتش آنقدر زیاد است که چند درصدی از افراد سالم را هم ممکن است مبتلا به ایدز نشان دهد (4-6% مثبت کاذب) بنابراین با وجود حساسیت کامل، ویژگی آن برای ایدز حدود 95% است. محققین دانشگاه کلمبیا که خالقین این اعجوبه محسوب میشوند، امیدوارند بتوانند آن را برای اولین بار در رواندا عرضه کنند. جایی که با شیوع بالای ایدز نیاز به وسیله ای برای ارزیابی آسان ایدز و ارسال سریع نتایج به مراکز درمانی است. راستی این آزمایشگاه جیبی قادر است نتایج را از طریق ماهواره یا موبایل به مراکز آرشیو اطلاعات بیماران هم ارسال کند. این هم از چهارمین ویژگی خوب این چیپ هوشمند. آخرین مطالب موضوعات پيوندها |
|||
|